Nooit meer een stropdas aan: Thomas Sanders over de start van PI Metal Parts

In 2000 begon PI Metal Parts als Internationale Vormfrezerij Sanders. Maar niet nadat Thomas Sanders zich bekwaamd had in de materie door als werknemer bij andere bedrijven kennis op te doen en alles te leren wat nodig was. Hij blikt terug op het ontstaan en vertelt meteen wat leuke anekdotes.

“Ik herinner me nog dat ik bij een baas begon en ik een plaatsje achter een freesbank kreeg, met de boodschap ‘zoek het maar uit’. Ik had, als het ware, nog nooit een freesbank van dichtbij gezien. Maar ik ben ontzettend leergierig van aard en na een paar weken tot maanden had ik het onder de knie. Ik moet zeggen dat ik destijds al met het idee rondliep om voor mezelf te beginnen, maar ik wilde dat doen met een stevige basis van kennis en vaardigheden. Als een spons heb ik alle kennis opgezogen en zelfs nog een jaar avondschool erbij gedaan. Toen mijn laatste jaarcontract afliep, was ik er klaar voor.

Ik startte het bedrijf samen met mijn broer Marijn. We hadden een werkplaats met machines maar nog geen opdrachten. We waren een jaar of 25, kochten een pak met een stropdas en gingen naar potentiële opdrachtgevers. Wat we daarvan geleerd hebben? Nooit meer een stropdas aandoen! Het moet een komisch gezicht zijn geweest, twee jonge gasten die zichzelf vooral heel serieus namen. Ik kan oprecht zeggen dat we méér opdrachten kregen toen we als onszelf naar klanten toe gingen.

Het eerste jaren waren moeilijk, maar elke tegenslag is een les. We moesten onszelf echt bewijzen in de markt, laten zien wat we konden en dan nog stopten opdrachten soms ineens. We startten in 2000 en ik denk dat ik kan zeggen dat we vanaf 2003 pas echt aan een gestage groei zijn begonnen. Klanten wisten ons te vinden, hadden ervaren dat we vakwerk leverden en dat we afspraken nakwamen.

In 2018 heb ik mijn broer uitgekocht en is er een rebranding gekomen, sindsdien heten we PI Metal Parts. We hebben goed nagedacht over de naam. Pi is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel en voor ons een getal waar we dagelijks mee werken. We rekenen met en op pi. Daarbij is de cirkel voor ons belangrijk: het systeem van klanten, opdrachten, producten en medewerkers is voor ons als een cirkel. Vandaar de naam.

Bij PI Metal Parts maken we heel veel verschillende producten en vaak in kleine oplages, soms zelfs maar één. We produceren onderdelen van machines maar ook matrijzen, waar bijvoorbeeld verpakkingen van aardappelzetmeel, siliconen of rubber op geperst kunnen worden. Vaak genoeg weten we niet eens waar een opdracht voor is. We maken wat de klant vraagt, we vertalen dat naar de 3D tekening en programmeren onze machines. We draaien en frezen net zo lang totdat het precies zo is als onze klant gevraagd heeft. Elke opdracht krijgt onze volledige focus en wordt perfect afgeleverd.

Inmiddels kan ik zeggen dat we lekker draaien, we hebben onze plek op de markt veroverd en verankerd. Sinds 2023 werkt mijn zoon mee in het bedrijf en is het de bedoeling dat hij het op termijn gaat overnemen. Maar voorlopig denk ik nog niet aan stoppen; het werk is te leuk en ik ben nog elke dag blij dat ik de stap ooit heb gezet om voor mezelf te beginnen.”

Contact

Vragen of opmerkingen?
Neem contact met ons op!